dimarts, 31 de desembre del 2013

Tancament del blog

Avui és un dia diferent ja que aquí acaba un any més, per tant, una entrada diferent per fer el comiat del blog. 

Portem 3 mesos del nostre primer any a la Universitat resumits en un Blog, el qual ens ha portat moltes estones lliures, un gran esforç i la capacitat de sintetitzar tot el que hem anat aprenent aquests mesos. 

Valoro molt positivament que l'assignatura de COED i GTIC s'hagin fet al primer semestre del primer any, ja que al llarg del nostre grau podrem aplicar els conceptes apresos, com per exemple Google Drive, les citacions del Word, el Prezi, Creative commons... per part de GTIC i la descripció, pronunciar correctament, com parlar bé en públic, fer presentacions oralment... per part de COED.

Que tot allò més bo del 2013 sigui el més dolent del 2014.    FELIÇ 2014 A TOTS!

dilluns, 30 de desembre del 2013

Síntesi final

Com tots sabem està apunt d'acabar l'any i per fer un bon tancament m'agradaria destacar una entrada d'una companya de classe, on ha sintetitzat alguns dels conceptes apresos durant el semestre relacionats amb les habilitats cognitives de la taxonomia de Bloom.


Aquest és el blog d'on he extret la imatge, podeu entrar-hi i donar un cop d'ull. http://cristasi.blogspot.com.es/

dijous, 19 de desembre del 2013

Crook- La conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb ordinadors

Charles Crook amb les 4 metàfores ha ajudat a que els ordinadors formin part de l'educació. A partir d'aquestes veurem com a partir de les noves tecnologies els nens aprenen en funció del paper que juga l'ordinador. 

  • La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor:
    L'ordinador passa a ser qui ensenya a l'alumne, com a model d'aprenentatge. L'ordinador fa una sèries de preguntes, l'alumne contesta i l'ordinador avalua a l'instant. Aquesta metàfora està basada en l'individualisme del nen.
    Un exemple són els programes edu365.


  • La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne:
    En aquesta metàfora l'ordinador està centrat en l'alumne. El nen és qui controla a l'ordinador, i no a l'invers.
    Un exemple és el programa Scratch. 



  • La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador:
    Aquests simuladors són una evolució dels sitemes tutorials que permeten un aprenentatge per descobrir. La llibertat del nen és limitada.
    Un exemple és el programa Logo.


  • La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina:
    Actualment és habitual tenir com a eina de treball un ordinador, ja que formem part d'una era tecnològica.

Benjamin Bloom- La conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb ordinadors

Un conjunt de persones, entre elles Benjamin Bloom, van classificar les activitats educatives de manera jeràrquica (de més senzilla a  més complexa) com a Taxonomia de Bloom (1956). Amb l'objectiu de no poder passar a la següent activitat sense abans assolir les senzilles. 

Es van definir tres dominis d'activitats educatives:
  • Activitats cognitives
  • Activitats afectives 
  • Activitats psicomotrius
A l'any 2000 es van revisar les habilitats cognitives, incorporant les accions en forma de verbs com a fonament de les capacitats. 

En aquesta imatge podem comprovar les diferències entre les habilitats cognitives de Bloom i les del 2000 revisades. 

Més tard, al 2008 es va fer una segona revisió de manera que es va anomenar " Taxonomia de Bloom per a l'era Digital". 

Per els que estiguin interessats amb el tema, us recomano llegir: 

dimarts, 17 de desembre del 2013

El bon comunicador

Avui era l'última classe de COED i G-TIC i tocava exposar per grups el comunicador que hem seguit durant aquests 2-3 mesos del semestre. 

El nostre grup vam triar a Albert Om, no només és periodista, sinó també presentador de TV3, empresari i director de diferents cadenes de televisió i de ràdio catalanes com "El Convidat" o "El Club" entre altres.  


PER QUÈ ENS SEMBLA UN BON COMUNICADOR?

Considerem a Albert Om un bon comunicador ja que té un to de veu molt agradable d'escoltar i la projecta de manera adequada i alhora molt entenedora. La posada en escena és molt segura i això transmet molta confiança al públic i té una gran proximitat al públic. Cal destecar que sap escoltar a les altres persones, cosa que podem comprovar en el programa que actualment fa “El Convidat”.

Albert Om compleix els deu punts del decàleg de "com parlar bé en públic" i aquests són:
- Frases curtes i sintaxi simple
- Separar les frases per pauses i silencis (marcar les pautes)
- Canvis de to i preguntes retòriques amb exclamacions.
- Repetició de paraules o conceptes.
- Jugar amb les opcions i les antítesis.
- Avançar i recular en l'argument del discurs.
- Fer enumeracions.
- Utilitzar connectors.
- Posar molts exemples i comparacions.
- Fer ús d'anècdotes i humor.


Totes aquestes afirmacions les podem observar i comprovar a diferents programes dels que durant la seva tragectoria professional ha anat presentant o participant, com per exemple: "l'hora del pati", "Jo vull ser", "Malalts de la tele", "El club", "El convidat" o llibres com "El nom del porc" entre altres.


Per seguir a el nostre comunicador vam crear un bloc on només parlem d'Albert Om.

divendres, 13 de desembre del 2013

Dia de poesia

Avui era una de les últimes classes de COED i era el meu dia per recitar el poema que des del primer dia teníem triat. El poema l'he recitat amb la Ivette i l'hem seleccionat de Miquel Martí i Pol que es diu "L'amor jugava a perdre's".


L’amor jugava a perdre’s 
als teus ulls clars. 
 Em deia l’enyorança: 
No el trobaràs. 

La tarda s’enfollia, 
boja de llum, 
vibrant en l’harmonia
 del seu perfum. 

Plorava el cor silencis 
i llanguiment. 
Em deia tot: No hi pensis 
per un moment. 

L’amor es compadia 
del meu penar; 
de sobte apareixia 
rera un lilà. 

Per la meva hora muda 
volava un cant. 
L’amor era vençuda 
 i el plaer constant. 

S’adorm un goig unànime 
 als teus ulls clars. 
 L’amor, ara, es repenja, 
 fina, al meu braç. 


Miquel Martí i Pol

Aqui us deixo una versó de la poesia de forma cantada: 


Un cop tots ja havíem dit la poesia, la professora se'n ha adonat que moltes persones de la classe no sabien dir la doble L (LL) i ens ha proposat una activitat per corregir-nos entre nosaltres.
Ens hem dividit en dos grans grups, els que sabien dir la LL i els que no, i cada un llegia 3 paraules com per exepmle: LLapis, aLLà o cavaLL, per així realitzar un joc. Al principi, la classe estava igualada però al final hi ha hagut més gent que la sabia dir, que els que no. 



Etiquetes

Les etiquetes són una eina d'organització molt útil per saber on podem trobar la informació dividida en subgrups dins dels nostres blogs.
És una eina molt senzilla, ja que només cal buscar el tema que interessa i clicar a sobre, de manera que anirà directe a aquella entrada que parla dels temes concrets i no haurà de mirar una per una.  
Les etiquetes de cada entrada es troben al final de tot de la publicació i en serviran d'enllaç per a les publicacions amb les mateixes etiquetes. 

Tant la seva utilització com la seva creació són molt fàcil. Per crear-les només cal fer una nova entrada i a la part dreta de la pantalla trobarem un apartat amb el nom de "etiquetes" i allà haurem de posar l'etiqueta que a nosaltres ens sembli més característica per cada tema o entrada. 
Un exemple molt clar és aquesta  nova entrada. Alhora d'afegir una etiqueta hi posaré: GTIC (ja que és des de l'assignatura que ho treballem), Etiquetes (ja que és el tema del qual parlo)... i així successivament. 

Les etiquetes serveixen a el creador del blog a tenir-lo molt ben organitzat, tant per etiquetes com per temes. Però encara són més útils per els lectors, ja que poden llegir més fàcilment els que els hi interessa del blog. 
                                           

Aquí podem veure un exemple de com trobem les etiquetes en un              Blogger. Com més entrades amb la mateixa etiqueta, més gran és   representara aquesta. 


http://recursostic.educacion.es/heda/version/v2/es/buenas-practicas-20/programas-cualificacion-profesional-inicial/268-utilizacion-de-un-blog-de-clase-como-apoyo-a-la-ensenanza-presencial

Web 2.0


Alguna vegada heu treballat amb aquest tipo de pàgines? Sabeu de quines es tracte? 

Les web 2.0 es van nombrar per primer cop al 2004 per O'Reilly, refenint-se a la segona generació de Web basats en comunitats. Actualment, les Web 2.0 són una xarxa social per fer intercanvi d'informació on els usuaris tenen el dret de publicar continguts, afegir etiquetes, compartir, seleccionar, ordenar...  i a partir d'això, convertir la informació en una conversa entre usuaris. 
Aquestes estan formades per plataformes de missatges o continguts com per exemple els Wikis, Flickr,  Youtube, Blogger, entre altres.




http://www.mintonlinemarketing.net/top-10-web-2-0-sites/

dimarts, 10 de desembre del 2013

Exposicions acabades!

Avui era l'últim dia per presentar les exposicions d'identitat i territori del mòdol de COED i G-TIC que portem presentant des del 19 de novembre, el 26 de novembre, el 3 de desembre i finalitzades avui, 10 de desembre. 

Aquestes presentacions consistien en fer grups de dos persones per tal d'exposar els sentiments que un tema concret ens havia transmès a els dos membres, però sobretot, no parlar del tema i les definicions d'aquest. Un dels punts negatius d'algunes exposicions ha sigut centrar-se massa en el tema i poc en les pròpies experiències i sentiments. 
La finalitat d'aquestes exposicions era commoure a el públic i fer que els nostres sentiments els hi arribessin a tots ells, a partir de fotografies, vídeos o per el discurs. 

Per fer una cloenda de les exposicions hem fet una posada en comú de les coses bones i dolentes que hem pogut observar durant aquests 4 dies de presentacions.
S'ha destacat l'evolució des del primer dia fins avui, tot i que aquestes últimes han estat molt fluixes comparades amb algunes altres.

dijous, 5 de desembre del 2013

PicMonkey

Tots alguna vegada hem retocat alguna fotografia, ja sigui per retallar-la, per aclarir-la o per fer-la en blanc i negre. 
Fa un temps fèiem servir el Piknic, però aquest ha sigut eliminat a canvi del PicMonkey un programa per editar fotos en línia. 

L'ús de PicMonkey és molt senzill i ràpid, ja que no és necessari registrar-se a la pàgina. Només cal pujar una foto del teu ordinador i editar la imatge a "Edit your photo". 
Un cop pujada la fotografia ja podràs modificar-la a través de la barra lateral de l'esquerra, on trobaràs les diferents opcions per editar-la. 

 - "Basic Efects": són els primers retocs que és fan a una fotografia i també els més senzills. Serveix per retallar-la, girar-la, canviar les tonalitats... 
- "Effects": permet aplicar efectes per modificar els colors de la fotografia, com posar-la en color sèpia, blanc i negre... 
- "Touch up": permet modifica parts concretes de la cara com els ulls, la boca, les dents... 
- "Text": permet afegir text a la imatge.
- "Overlays": permet afegir elements a la imatge, com cors, flors i altres formes preestablertes. 
- "Frames": permet aplicar marcs a la imatge, de diferents colors i formes.
- "Textures": permet aplicar textures a la imatge, com sensació de vent, gotes d'aigua, una paret... 
- "Themes": permet situar la fotografia en un tema concret, amb imatges preestablertes com per exemple l'estiu, l'hivern, el Nadal...

Abans de desar la imatge podem modificar qualsevol cosa i eliminar els efectes que no ens agradin. 
Un cop acabada del tot només cal guardar-la a la carpeta del teu ordinador i gaudir d'aquests retocs.

Aquí us deixo un exemple d'una fotografia modificada: 

fotografia sense retocar

fotografia retallada i en blanc i negre
fotografia retocada amb diferents tonalitats de colors

El Word

Tots utilitzem diàriament o més d'un dia a la setmana el Word, ja sigui per fer treballs com per guardar apunts de classe.
Però des de l'última classe de GTIC he aprés a fer servir el word des d'un altre punt de vista. El professor ens ha ensenyat coses que la major part de la classe no sabia, com per exemple a crear índexs automàtics o fer les citacions de manera més ràpida. 

Hi ha 3 maneres de fer citacions en el word: 

- És essencial citar l'autor, el nom del llibre i també a quin any s'ha publicat aquest. 
Per fer això s'ha d'anar a "referències" i afegir una cita. Tot seguit s'ha de agregar una nova font i omplir tots els apartats necessaris com l'autor, el llibre, editorial... 
Per últim, haurem de seleccionar el format de la nostra bibliografia, aquest és APA, 5 edició i seguidament posar com a "trabajos citados". 

- Un cop ja hem citat a l'autor s'ha d'anar a referències i afegir cita, i com anteriorment, omplir tots els buits amb el títol, l'any de publicació, editorial... Seguidament ja podrem eliminar l'autor i el títol. 

- Per fer referències hem de copiar la cita entre cometes i després haurem d'afegir una cita per així editar-la, per així fer que apareixi a la pàgina. Seguidament podrem posar el número de la pàgina i eliminar el títol i l'autor. 


La sessió no ha acabat aquí. Hem seguit aprenent coses que no sabíem i que ens seran molt útils al llarg de la carrera i posteriorment. 

- La tècla de control + les fletxes en direcció amunt o avall ens serviran per canviar més ràpidament de paràgraf. 
- La tecla de control + les fletxes de costat ens serviran per canviar de paraules de manera més ràpid. 
- La tecla de control + enter ens servirà per canviar de pàgina. 
- La tecla de control + inici ens servirà per anar a l'inici de la pàgina.
- La tecla de control + fin ens servirà per anar al final de la pàgina. 
- Per a modificar la lletra, el tamany o l'estil només cal seleccionar una paraula i amb el botó dret posarem actualitzar. 

Un cop adquirits tots aquests nous conceptes i trucs ho hem posat en pràctica i això ens farà la feina molt més fàcil a l'hora de fer treballs amb nombroses citacions, treballs molt llargs amb moltes pàgines...