divendres, 29 de novembre del 2013

Blocs educatius

Bona tarda,

des de l'assignatura de GTIC hem llegit el llibre de "Usos educatius dels Blogs: Recursos, orientacions i experiències per a docents" dels escriptors Balagué Puxan, F., & Zayas, F.
En aquest llibre s'hi troba una gran informació dels blogs aplicats en l'àmbit educatiu i especialment en el segon capítol es centren en la classificació d'aquests.
Els blogs educatius es poden classificar en:

1. Blogs d'aula: Aquells que l'alumne és el protagonista gràcies a la facilitat de crear i gestionar a partir d'un plafó d'administració senzill i intuïtiu. El contingut publicat es per a públic extern i desconegut.

  • Blogs d'aula del professor: S'hi troba informació per als alumnes, activitats per fer, enllaços...
  • Blogs de professor-alumne: La gestió és compartida amb graus de responsabilitats diferents entre els membres. 
  • Blogs d'aula de l'alumne: Són blogs individuals creats per a cada alumne. Aquests exacuten tasques proposades pel professor. 
2. Blogs més enllà de l'aula: Són aquells que tenen un públic més extens com per exemple pares i familiars, companys de feina, altres escoles...

  • Blogs de centre: S'hi troben revistes digitals, treballs d'alumnes publicats, programens educatius, la biblioteca escolar... 
  • Blogs de seminaris i cursos de TIC: Aquest és molt útil per a tenir els documents en línia (per part del professor). 
  • Blogs de professors: Aquests blogs contenen reflexions educatives (personals), diferents metodologies explicades, notícies relacionades en l'àmbit educatiu, aspectes culturals....


Després d'aquesta breu classificació dels blogs educatius analitzarem un blog educatiu: http://elblogdelaprofemarta.blogspot.com.es/

Aquest és "El blog de la profe Marta" que com ve diu el nom és un blog de més enllà de l'aula, exactament un blog de la professora, la Marta, mestra d'infantil de l'escola "CEIP Antonio Machado" de Collado Villalba.
En aquest hi podem trobar les activitats que ella proposa diàriament i experiències pròpies. També comparteix la seva opinió i explica quins recursos es poden aplicar a una aula.
Les activitats les explica i les mostra a partir de vídeos i imatges, sempre amb el permís dels pares.
La Marta, l'autora del bloc, explica que ella va crear el blog per poder interactuar amb les famílies dels nens que ella tenia a l'aula i que sempre poguéssin estar informats i al corrent d'allò que feien els seus fills. Gràcies a això els pares poden comentar i compartir informació.
Tots aquests continguts han estat publicats per la professora, que amb molt esforç i dedicació ha aconseguit ser nombrada com a autora d'un dels blogs educatius més ben creats.


Si analitzem el blog des de fora podem veure que fa servir etiquetes, categories i menus per a tenir el blog organitzat i saber a on trobar cada informació, ja que n'hi ha molta i és molt important que estigui ben organitzada.
Les entrades que s'hi poden veure són totes del mateix estil, però sempre diferent ja que a vegades hi adjunta fotografies, a vegades vídeos o enllaços.
Per últim, podem veure com aquest blog conté una barra lateral de navegació molt àmplia amb brogoll, etiquetes, llibres de recomanació, enllaços com els seus wikis o mapes conceptuals, entre moltes altres.

Després d'aquest anàlizi m'agradaria recomenar aquest blog com a un dels millors blogs educatius. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada