dijous, 31 d’octubre del 2013

"Una imatge no val més que mil paraules"

Des de l'assignatura de COED vam treballar un llibre titulat "UNA IMATGE NO VAL MÉS QUE MIL PARAULES" - Tuson, J (2001). En el meu grup li va tocar el primer capítol: "Una imatge val més que mil paraules"

Aquest primer capítol obre un debat entre les imatges i la llengua per saber quin d'aquests dos termes té un paper més important.
L'autor fa referència a la llengua com a més útil que les imatges, però que aquestes imatges actualment són imprescindibles. Per exemple, la televisió combina les imatge i la llengua per tal d'aclarir la informació donada. També cal dir que moltes paraules els hi atribuïm unes certes imatges.
Es cert que amb imatges podem crear fragments de la realitat però només la llengua té una capacitat sintàctica, és a dir, amb la llengua podem expressar de manera clara i distinta la realitat.




Ariadna Muñoz, Núria Pujol i Aina Massaguer.

divendres, 25 d’octubre del 2013

Google Drive

Google Drive és una eina que Google ens proporciona per editar, guardar i publicar documents en línia, tant individualment com en grup.
Una gran avantatge és el fet de poder editar el mateix document en el moment en grup i que tothom ho pugui fer alhora, en canvi amb un document de Word, una persona ho edita i ho ha d'enviar a tots els altres que no podran fer res fins que ho tinguin tots.
Podem crear diferents documents, presentacions, formularis, fulls de càlcul... 

Per utilitzar aquesta eina no es necessita instal·lar cap programa a l'ordinador, només cal tenir una conte de Google.

Personalment trobo molt interessant que el professor ens hagi presentat aquesta eina a principi de curs, ja que alhora de fer treballs o compartir apunts ens resulta molt fàcil per compartir-ho amb els membres del grup.

Tractament digital del vídeo

Des de l'assignatura de GTIc hem après a tractar digitalment els vídeos amb el youtube, però una altra eina útil podria ser Vimeo.

Un video pot tenir moltes característiques però la més important és que sigui motivador i capti les emocions del públic. Un exemple de vídeo motivador en són els anuncis de la televisió, ja que juguen amb les emocions dels receptors.
Aquest llenguatge audiovisual és molt interessant i té la capacitat de transmetre allò que vol a el públic.

El Youtube

Youtube és una pàgina web molt popular per els seus vídeos penjats a Internet. Aquests vídeos els poden penjar i compartir tots els usuaris.
Els creadors van ser tres extreballadors de PayPal durant el 2005.
Per reproduir els vídeos de Youtube has de tenir el programa Adobe Flash i en podràs veure el seu contingut.

L'activitat proposada a classe ha sigut crear el nostre propi vídeo a partir de Youtube i penjar-lo al nostre blog.

El meu resultat és aquest (a partir d'unes imatges fetes per el meu grup de treball)

http://youtu.be/8HR2fNXPFG4

dimarts, 22 d’octubre del 2013

Què és el Land Art?

El land art és un corrent artísitic que va néixer a Estats Units entre els anys 60 i 70 el qual el paisatge i l'obra estan completament relacionats. També s'entén com un art creat en la naturalesa, amb ús de materials naturals com pedres o fulles. Normalment aquestes obres es troben en espais oberts, lluny de la civilització.

Amb grups de tres persones vam haver de crear el nostre projecte de Land Art des de l'assignatura de Plàstica, el qual havíem de buscar un tema concret per representar en un espai natural.
Nosaltres vam triar com a tema principal "El cicle de la vida", ja que li donem una gran importància a les primeres etapes de via en la que ens anem formant com a persones, a descobrir i aprendre. Això ho representem amb fulles de la tardor, les més petites simbolitzen la infantesa. Però els seus anys d'aprenentatge no finalitzen a aquí, i això ho mostrem amb les fulles més grans en forma d'espiral, de manera que van evolucionant lentament fins a la seva mort, representada amb un tronc. Tallant així el creixement de l'espiral.  



Experimentació del cercle cromàtic

A l'assignatura d'Educació Visual i Plàstica vam començar a posar en pràctica nous conceptes per a tots nosaltres.

 La professora va dividir la classe en dos parts, la primera per ensenyar la teoria sobre el cercle cromàtic i la segona, per posar-ho en pràctica en grups.

Primer de tot vam aprendre la teoria dels colors, començant per diferenciar els colors primaris: el groc, el blau cian i el magenta, dels colors secundaris com el verd, el vermell o el violeta, entre altres.
També vam aprendre alguns conceptes clau per poder realitzar la segona part, com per exemple la pèrdua de saturació, de manera que els propis colors primaris els barregem amb el gris, el blanc o el negre, per així poder comprovar com canvia el seu nivell de saturació i crear diferents tonalitats.

La professora Roser ens va demanar que portéssim alguna bata o samarreta per poder embrutar i així realitzar la segona part de la classe fent una sèrie d'activitats pràctiques. Aquest cercle el vam fer a partir de pintures de colors primaris barrejats amb aigua, col·locats en pots de plàstic i així poder adquirir totes les tonalitats de colors segons la barreja que feiem cada grup i formar el nostre propi cercle cromàtic.

Aquest va ser el resultat d'un dels grups de la classe.

Power Point

El Microsoft Power Point és un programa especialment per fer presentacions a partir de diapositives amb objectes, quadres de text... Power Point s'ha de tenir instal·lat a l'ordinador, però sense conte. 
El seu ús és molt senzill, ja que hi ha plantilles i imatges predissenyades, es poden afegir animacions en el text, fer esquemes...

 
Hi ha dos tipus de Power Point: el tradicional i el multimedial.
El Power Point tradicional està preparat anteriorment per el professor i un cop a classe el llegeix en veu alta.
En canvi, el multimedial és més creatiu amb esquemes i més imatges, hi ha dos subestils dins d'aquest, els que transmetes sensacions, a partir d'imatges, sense text i amb música o els Power Points per ensenyar algun lloc concret, com per exemple un paisatge. 

divendres, 18 d’octubre del 2013

Composició escrita

 Per fer un bon text s'han de seguir 3 passos essencials:
  • Planificació
    És necessari reflexionar, establir els objectius que volem aconseguir a partir d'unes estratègies per recollir, eleccionar i ordenar la informació.
    - A qui vull escriure? Destinatari
    - Sobre què vull escriure? Tema
    - Per què vull escriure? Objectius
    - Com ho vull escriure? Estructura i extesió

    També és necessàri recollir la informació:
    - Pluja d'ideea
    - Cocumentació
    - Les 6 W
    - Prendre apunts

    La selecció i ordenació de la informació:
    - Selecció de les idees
    - Ordenació de les idees
    - Tècniques d'agrupació
    - Tècniques d'ordenació
  • Composició o redacció
    Transformar els plans i les idees en llenguatge escrit, en un text coherent, estructurat i amb trets estilístics concrets, tenint en compte les característiques de la coherència, cohesió, adequació, correcció i la variació.

    Estructura del text:
    - Paràgraf: distribució de les idees en pràgrafs i tipus de paràfrafs segons el contingut
    - Els connectors: tipus i funcions dels connectors
    - Puntuació

    Estil:
    - Adequació
    - Claredat
    - Precissió
    - Concissió
    - Variació
    - ...
  • Revisió (examinar)
    Avaluar el que hem escrit i modificar el necessàri. Durant tot el procès de realització del text l'hem de revisar. S'han de revisar els continguts i la gramàtica. 

dimarts, 15 d’octubre del 2013

La Descripció

La descripció és un mode d'organització del discurs amb l'objectiu de representar a figures, persones, objectes, animals... 

Hi ha dos tipus de descripcions: 
  • Objectiva
    L'autor es limita a descriure allò que veu. És una descripció característica.
  • Seubjectiva
    L'autor descriu a partir dels sentiments, no només el que veu sinó el que li suggereix allò.

divendres, 11 d’octubre del 2013

La comunicació

A COED hem treballat els aspectes essencials per tenir una bona comunicació.
  • Escoltar i sentir
    El verb sentir no és intencionat, en canvi escoltar si. Puc sentir el so d'una mosca però sense parar-hi atenció, en canvi puc escoltar a un professor posan't-hi atenció.
  • Fer silenci
    Fer silenci tant interiorment com físicament, en canvi callar és només físicament tancar la boca i no dir res.
  • Gramàtica del silenci
    Els gestos i expressions són molt important alhora de comunicar-nos, ena ajuden a explicar-nos millor. Per tant, tant la comunicació verbal com la no verbal són molt importants.
  • El regal de la comunicació
    És molt important comunicar-nos verbalment, però amb les noves tecnologies aquesta comunicació es perd a poc a poc, ja que si has de parlar amb un amic ho faras a partir d'un mitja de comunicació tecnològic.
  • Un tramvia anomenat text
    Els components de la comunicació són el receptor, emisor, codi, missatge, context i canal. Però hi ha una gran diferència entre missatge i text, ja que el text és el que trobem literalment escrit, en canvi el missatge és més general a allò que volem transmetre.
  • Aprendre i créixer
    Són dos conceptes que van molt lligats, ja que quan aprenem creixem i quan creixem també aprenem.

La llengua oral formal

Els trets característics de la llengua oral formal:
  • Trets contextuals:
    - Caràcter no universal i aprenentatge escolar
    - Acústica, efímera i produïda en temps real
    - Context compartit, amb una comunicació unidireccional
  • Trets textuals:
    - Formal i monologada
    - Informativa, planificada i de tema especialitzat
    - Relativa i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals
  • Trets lingüístics:
    - Paper fonamental dels trets suprasegmentals
    - Ocurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica...
    - Correcció normativa i ús de la veritat estàndard